Geriye Dönük e-Fatura Nedir? Geriye Dönük e-Fatura Nasıl Kesilir?

2024-02-21T09:45:46

Geriye Dönük e-Fatura Nedir?

Geriye dönük e-Fatura mal ya da hizmet satışından sonra kesilen elektronik faturaya verilen isimdir. Örneğin bir gıda tedarikçisi bir müşterisine mal teslim etti, ücretini aldı fakat fatura kesmedi. Sonrasında bu mallar için kestiği fatura çeşidine geriye dönük e fatura denir. Yasal olarak elektronik faturaların satıştan en fazla 7 gün sonra hazırlanması ve kesilmesi gerekir. Faturası kesilmeyen satışlar usulsüz statüsüne düşer. Faturalanmamış satışların vergilendirilmesi mümkün olmadığı için bu konuda yasal yaptırımlar bulunur.

Geçmişe Dönük e-Fatura Nasıl Kesilir?

Geçmişe dönük e-Fatura kesmek standart e-Fatura kesme işlemi ile aynıdır. Geriye dönük elektronik fatura satış yapıldıktan sonra en fazla 7 gün içerisinde kesilmelidir. Faturayı düzenleyen taraf bu 7 gün içerisindeki istediği güne fatura ibraz edebilir. 7 günü aşkın geçmişe dönük e fatura sistem tarafından onaylanır fakat akabinde para cezası uygulanır.

Geriye Dönük e-Fatura Kesebilmenin Koşulları Nelerdir?

Geriye dönük e-fatura düzenleme için uyulması gereken koşullar şunlardır:

● Geçmişe dönük fatura sadece satıştan sonraki 7 gün içerisinde kesilebilir. Örneğin bir satıcı elindeki malı ayın 5. gününde sattı ve fatura kesmedi. Bu satıcı sadece ayın 5. günü ve 12. günü arasında geriye dönük e-Fatura kesebilir. Bu tarihler dışında elektronik fatura oluşturması idari para cezası ile karşılaşmasına yol açar.

● Geriye dönük e-Fatura için zorunlu koşulan 7 gün süresi bir sonraki aya geçtiğinde düzenlenecek olan fatura içinde bulunulan aya göre düzenlenir.

● Satış gerçekleştikten sonraki 7 gün içerisinde aynı iki taraf arasında, cari tarih ve fatura tarihi arasında herhangi bir fatura kesilmemiş olmalıdır.

İşlerinizi kolaylaştıran çözümler muhasebe programı Logo İşbaşı’nda!  Logo İşbaşı programları sayesinde siz de on binlerce işletme gibi tek bir tıkla e-Arşiv faturalarınızı oluşturabilirsiniz. İnternet erişiminizin olduğu her yerden ister bilgisayarınızdan isterseniz de cep telefonunuzdan hem e-fatura hem de e-arşiv faturanızı oluşturabilir, anında müşterilerinize gönderebilirsiniz. Üstelik faturalarınız 10 yıl boyunca dijital olarak arşivleneceğinden ayrıca bir arşiv maliyetinden de kurtulmuş olursunuz.

Geriye Dönük e-Fatura Kesilirse Ne Olur?

Satış yapıldıktan sonraki 7 gün içerisinde kesilen e-Fatura kabul edilir. Bu süre zarfında oluşturulan elektronik faturalarda herhangi bir sorun yoktur ve geçerliliği bulunur. Fakat satıştan sonraki 7 günlük süre zarfının dışında kesilen e-Faturalar geçersiz sayılır. Bu faturalar sistem tarafından onaylansa da geçerli değildir. Aynı zamanda bu durumda faturayı düzenleyen tarafa para cezası kesilir. 7 günlük süreden sonra kesilen elektronik faturalar için %10 oranında usulsüzlük cezası uygulanır. Kullanan her 10 kişiden 9’unun tercih ettiği muhasebe programı Logo İşbaşı ile e-fatura ve e-arşiv faturalarınızı saniyeler içinde kesebilir, dilediğiniz yerden ister cepten ister webden kontrol edebilirsiniz.

Kullanan 10 kişiden 9’unun tavsiye ettiği ön muhasebe programı Logo İşbaşı’nı deneyin, binlerce işletme sahibi gibi siz de internet erişimi olan her yerden ön muhasebenizi takip edin!

14 Gün Ücretsiz Denemek İçin Tıklayın.

Geriye Dönük e-Fatura Düzenlenebilir Mi?

Geriye dönük e-Fatura düzenlenebilir. Sadece bazı koşullara dikkat etmek gerekir. Aksi takdirde kişiler yasal pürüzler ile karşı karşıya kalabilir. Geriye dönük kesilecek faturanın satış tarihinden sonraki 7 gün içerisinde kesilmesi zorunludur. Bu süre zarfını aşan geriye dönük elektronik faturalar geçersiz sayılır ve para cezasına konu olur. Aynı zamanda cari tarih ve fatura tarihi arasında başka bir faturanın kesilmemiş olması gerekir. 7 günlük süre bir sonraki aya devrettiğinde de içinde bulunulan ay esas alınır. Bu şartlara dikkat edilerek geriye dönük e-Fatura düzenlenebilir.

e-Fatura Kaç Gün Geriye Dönük Kesilebilir?

Geriye dönük e-fatura kesme süresi 7 gündür. e-Fatura en fazla 7 gün geriye kesilebilir. 12 Mayıs tarihinde mal satışı yapan ve fatura kesmeyen bir tedarikçi, en geç 19 Mayıs tarihine kadar geriye dönük e-Fatura kesebilir. Bu tedarikçi 20 Mayıs tarihinde geriye dönük e-Fatura kesmeye çalışırsa e-Fatura sistem tarafından onaylanır. Fakat akabinde para cezası uygulanır ve e-Fatura hiç kesilmemiş gibi görünür. Süre sınırını aşan elektronik faturalar geçerli değildir.

Geriye Dönük e-Fatura Kesmenin Cezası Nedir?

2024 yılında geriye dönük e-Fatura kesmek her zaman idari para cezasına konu olmaz. Satıştan sonraki 7 gün içerisinde geriye dönük olarak kesilen elektronik faturalar için para cezası uygulanmaz. Fakat 7 günlük süre aşıldığında her bir fatura için 2200 TL tutarında ceza uygulanır.

Kullanan 10 kişiden 9’unun tavsiye ettiği e fatura programı olan Logo İşbaşı’nı deneyin, binlerce işletme sahibi gibi siz de Ücretsiz e-dönüşüm danışmanlığımız ile e-faturaya geçin ve internet erişimi olan her yerden e-fatura kesin.

14 Gün Ücretsiz Denemek İçin Tıklayın.

Bu yazımızı okuyanların ilgisini çeken diğer yazılarımızı siz de incelemek isterseniz aşağıda bulabilirsiniz;

E-Fatura Durum Kodları Nelerdir?

E-Fatura Cumartesi Kesilir Mi?

E-Fatura Mail ile Nasıl Gönderilir?

14 gün ücretsiz deneyin
Logo İşbaşı kullanan on binlerce firma arasına katılın.
Kredi Kartı Gerekmez