Konaklama Vergisi Nedir?

2024-01-19T15:09:46

Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı’nın yayınladığı yeni tebliğ ile 2019 yılında gündeme gelen ve 1 Ocak 2023 itibarıyla uygulanmaya başlanan Konaklama Vergisi, sektördeki pek çok kişinin merak ettiği bir konu haline gelmiştir. Konaklama vergisi temelde dolaylı bir vergi türü olup, konaklama hizmetlerinin sunulduğu tesisleri fiilen işleten kişilerden alınan konaklama hizmet bedeli üzerinden alınır. Bu yeni vergi türü otel, motel, tatil köyü, çadır ve çadır-araba, kamping alanları, motokaravan ve bungalov gibi çeşitli konaklama tesislerini ve faaliyetlerini kapsar. Dahası konaklama tesislerinde geceleme hizmetiyle birlikte sunulan yeme, içme, aktivite, eğlence hizmetleri ve havuz, spor, termal ve benzeri alanların kullanımı gibi tüm hizmetler de bu vergiye tabi tutulmuştur. Yeni düzenleme, konaklama sektörüne dair çeşitli etkiler yaratacak olup hem tesis işletmecileri hem de tüketiciler tarafından yakından takip edilir.

Konaklama vergisi, konaklama hizmetlerinden alınan bir vergi türüdür. Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından yayımlanan Konaklama Vergisi 2023 Uygulama Genel Tebliği ile bu verginin uygulanacağı tesis türleri ve vergiye tabi hizmetler detaylandırılmıştır.

Vergi, otel, motel, tatil köyü, pansiyon, apart otel, termal tesis, misafirhane, kamping, dağ evi ve yayla evi gibi çeşitli tesislerde uygulanır. Ayrıca çadır, çadır-araba, çekme karavan, motokaravan ve bungalov gibi yapılarda gerçekleşen geceleme hizmetleri de konaklama vergisi kapsamında değerlendirilir. Bu vergi türü sadece konaklama hizmetleri için değil, konaklama hizmetiyle birlikte sunulan diğer tüm hizmetler için de geçerlidir. Başka bir deyişle geceleme hizmetiyle beraber satılan yeme, içme, aktivite, eğlence hizmetleri ve havuz, spor, termal alanların kullanımı gibi tüm hizmetler konaklama vergisine tabi olacaktır. Bu durum sağlıklı yaşam tesisleri ve eğlence merkezleri gibi tesisleri de uygulama kapsamına alır.

Kullanan 10 kişiden 9’unun tavsiye ettiği ön muhasebe programı Logo İşbaşı’nı deneyin, binlerce işletme sahibi gibi siz de internet erişimi olan her yerden ön muhasebenizi takip edin!

14 Gün Ücretsiz Denemek İçin Tıklayın.

Konaklama Vergisinin Mükellefi Kimdir?

Konaklama vergisinin mükellefi, konaklama hizmetleri sunan ve bu tesisleri fiilen işleten kişi veya kuruluşlardır. Mükellefiyet, tesisin mülkiyet durumu, işletenin sektörü (kamu veya özel sektör) veya tüzel kişiliği olup olmadığına bakılmaksızın belirlenir. Aşağıda belirtilen tesisler ve bu tesisler bünyesinde sağlanan geceleme hizmetleri konaklama vergisi kapsamındadır:

  • Oteller, tatil köyleri, butik oteller, özel konaklama tesisleri, moteller, pansiyonlar, apart oteller.
  • Sağlıklı yaşam tesisleri ve bünyesinde konaklama tesisi bulunan termal tesisler.
  • Çiftlik evi, köy evi, yayla evi, dağ evi, kampingler ve konaklama amaçlı mesire yerleri.
  • Tatil merkezleri, eğlence merkezleri, personel eğitim tesisleri ve özel tesisler.
  • Uygulama otelleri, misafirhane, konukevi, dinlenme tesisi ve kamp gibi, lojman olarak tahsis edilmeyen, kamu veya özel sektörün tasarrufunda olan yerlerde personelin konaklaması için ayrılan tesisler.
  • İster turizm işletmesi belgesi olsun, ister işyeri açma ve işletme belgesi olsun, geceleme hizmeti sunan tüm diğer tesisler.
  • Tüm bunların yanı sıra e Fatura işlemlerinizi tek bir tıkla kolayca halletmek isterseniz fatura programı Logo İşbaşı’nı tanımanızın tam zamanı! Siz de kullanan her on kişiden dokuzunun memnun kaldığı Logo İşbaşı ile ön muhasebenizi kolaylıkla yönetebilirsiniz. Detaylar için bizimle iletişime geçebilir, zamandan ve mekândan bağımsız şekilde fatura kesebilmenin ayrıcalığını yaşayabilirsiniz.

Konaklama Vergisi Nasıl Hesaplanır?

Konaklama vergisi hesaplama, tebliğ taslağına göre, konaklama bedeli üzerinden %2 oranında yapılır ve KDV bu matraha dahil değildir. Yani konaklama vergisi, KDV hariç konaklama bedeli üzerinden ayrıca uygulanır.

Örnek olarak; bir otel işletmesi KDV hariç 10.000 TL karşılığında tam pansiyon konaklama hizmeti satmış ise bu durumda konaklama vergisi beyannamesi ve KDV aşağıdaki şekilde hesaplanacaktır:

  • Konaklama Bedeli (KDV hariç): 10.000 TL
  • Hesaplanan Konaklama Vergisi Tutarı: 10.000 TL×0,02=200 TL
  • KDV Matrahı: 10.000 TL
  • Hesaplanan KDV Tutarı: 10.000 TL×0,08=800 TL
  • Genel Toplam (KDV ve Konaklama Vergisi Dahil): 10.000TL+200TL+800TL=11.000TL

Örnekte, otel işletmesi tarafından sağlanan konaklama hizmeti için müşteriden toplamda 11.000 TL tahsil edilmelidir. Bu tutarın 10.000 TL’si konaklama bedeli, 200 TL’si konaklama vergisi ve 800 TL’si KDV olarak ayrıştırılır.

E-Fatura ve E-Arşiv Faturada Konaklama Vergisi Nasıl Gösterilir?

1 Ocak 2023 tarihinden itibaren yürürlüğe giren konaklama vergisi, e-Fatura ve e-Arşiv Faturalarda belirli bir düzen içerisinde gösterilmelidir. Konaklama vergisinin Vergi Türü Kodu 0059 olarak belirlenmiştir. Eğer konaklama hizmeti dahil satış yapılmışsa, “SATIŞ” Fatura Tipi seçilmeli ve konaklama vergisi bu faturaya eklenmelidir. Bu sayede fatura hem konaklama bedelini hem de üzerine hesaplanan konaklama vergisini gösterecektir.

Bazı durumlarda satış istisna kapsamında olabilir. Bu tür durumlarda “İSTİSNA” Fatura Tipi kullanılmalıdır. İstisna/Muafiyet sebebi olarak “001 – Diplomatik İstisna” kodu seçilmelidir. Bu durum genellikle diplomatik ayrıcalıklardan yararlanan kişiler için geçerlidir.

Eğer hizmet sunumu yapılırken konaklama vergisi fatura bedeline dahil edilmeden fatura düzenlenmişse, hizmetin sunulmasını takiben ayrıca fatura daha düzenlenmelidir. Bu aşamada “KONAKLAMA VERGİSİ” Fatura Tipi seçilerek, bu yeni düzenlenen fatura yalnızca konaklama vergisi tutarını içermelidir.

Siz de on binlerce işletme sahibinin tercih ettiği ön muhasebe programı Logo İşbaşı’nda göndereceğiniz e fatura ve e arşiv fatura için aylık 175/ yıllık 2100 kontöre kadar kullanım HEDİYE fırsatından yararlanın. Üstelik ücretsiz e faturaya geçiş danışmanlığı ile yerinizden kalkmadan, 15 dakikadan daha az bir zamanda hızlı ve kolayca e-faturaya geçersiniz. Kullanan 10 kişiden 9’unun tavsiye ettiği Logo İşbaşı’nı 14 gün boyunca ücretsiz deneyebilirsiniz!

Kullanan 10 kişiden 9’unun tavsiye ettiği e fatura programı olan Logo İşbaşı’nı deneyin, binlerce işletme sahibi gibi siz de Ücretsiz e-dönüşüm danışmanlığımız ile e-faturaya geçin ve internet erişimi olan her yerden e-fatura kesin.

14 Gün Ücretsiz Denemek İçin Tıklayın.

Bu yazımızı okuyanların ilgisini çeken diğer yazılarımızı siz de incelemek isterseniz aşağıda bulabilirsiniz;

Stopaj Nedir Nasıl Hesaplanır?

Beyanname Nedir? Nasıl Verilir?

Dijital Hizmet Vergisi Nedir?

14 gün ücretsiz deneyin
Logo İşbaşı kullanan on binlerce firma arasına katılın.
Kredi Kartı Gerekmez